HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Thursday 18 July 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiëring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoördinator
Verwarming
Vloer
Antwerpen geeft premies voor renovatie handelspanden
 
 

De stad Antwerpen gaat vanaf het najaar premies geven aan handelaars die hun handelspand renoveren. Winkeliers kunnen rekenen op een premie voor de renovatie van de voorgevel en een premie voor de verfraaiing van hun commerciële ruimte. De Antwerpse schepen voor middenstand Robert Voorhamme wil op die manier de leegstaand in handelspanden aanpakken. "Leegstand houdt investeerders tegen en zorgt voor een onaantrekkelijke winkelkern", aldus Voorhamme.

Leegstaande panden
Antwerpen telt 9.000 handelspanden, verspreid over 57 winkelkernen. "Eén van de problemen die we in de handelskernen zien, is dat onaantrekkelijke of leegstaanden handelspanden een negatief effect hebben op een handelskern", legt schepen Voorhamme uit. Om handelaars aan te zetten hun handelspanden te renoveren, voert Voorhamme een nieuw premie reglement in.

Voorgevel
In de regeling zijn twee premies voorzien. Eén premie heeft betrekking op de renovatie van de voorgevel. Om in aanmerking te komen moeten de uitgevoerde werken minimaal 1.500 euro bedragen. De handelaar of eigenaar van het pand kan tot 50 pct van de kosten terugvorderen, met een maximum van 10.000 euro. Werken die in aanmerking komen zijn onder meer het vernieuwen van ramen en deuren en het opknappen van de voorgevel.

Verfraaiing
De tweede premie voorziet in een tegemoetkoming in de financiering van de verfraaiing van de commerciële ruimte. Die werken moeten minimum 1.000 euro kosten. De aanvrager kan tot 30 pct van de kosten recupereren. Het gaat hier om werken als het plaatsen van toonbanken en aangepaste verlichting en het uitvoeren van behang- en schilderwerken of de vernieuwing van het pleisterwerk. Beide premies kunnen ook samen worden aangevraagd. Op jaarbasis voorziet de stad een renovatiebudget van 230.000 euro.

Jaar tijd
De handelaars kunnen de premie(s) vanaf 1 september aanvragen. Ze moeten dan een dossier indienen, dat inhoudelijk zal geëvalueerd worden. Bij groen licht krijgen ze een jaar de tijd om de werken uit te voeren. Vervolgens zal de stad controleren of de aangekondigde werken ook effectief werden uitgevoerd. Daarna volgt de terugbetaling.

Handelspanden die niet in aanmerking komen voor de premie zijn kantoren, groothandels, vrije en intellectuele beroepen en nacht- en belwinkels. Het nieuwe premiereglement moet nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad van juni. (belga/ka)

Bron: HLN.BE   (12 June 2008)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE