HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Tuesday 18 June 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiƫring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoƶrdinator
Verwarming
Vloer
Antwerpen mag bouwvergunningen afleveren
 
 

Vanaf 1 september 2008 mag de stad Antwerpen zelfstandig stedenbouwkundige - en verkavelingsvergunningen afleveren. Er moet geen advies van het Vlaams gewest meer ingewonnen worden. Antwerpen is na Gent de tweede grote stad van Vlaanderen die autonoom wordt voor het afleveren van bouwvergunningen.

Ontvoogding van de stad
De zogenaamde ontvoogding van de stad werd bekrachtigd door Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld), die op het Antwerpse stadhuis het betreffende ministerieel besluit ondertekende.

75 dagen
Voortaan zullen bouwaanvragen enkel nog door de dienst stedenbouwkundige vergunningen van de stad behandeld worden. Het stadsbestuur wil de termijn van die behandeling beperken tot 75 dagen, die verlengd kunnen worden tot 105 als er een openbaar onderzoek georganiseerd wordt.

Vijf voorwaarden
Het decreet dat steden en gemeenten op het vlak van vergunningenbeleid autonomie geeft, dateert van 1999 en werd door toenmalig minister Steve Stevaert (sp.a) opgesteld. Lokale besturen moesten aan vijf voorwaarden voldoen om zelf bouwvergunningen af te leveren.

Er moet een goedgekeurd Ruimtelijk Structuurplan zijn en een conform verklaard planregister. Daarnaast moet een stad of gemeente een stedenbouwkundig ambtenaar aanstellen en een vergunningenregister opstellen. Tenslotte moet er een register van de omgebouwde percelen opgemaakt worden. De stad Antwerpen voldoet aan al die voorwaarden. Volgens de stad zullen vooral de burgers profiteren van deze nieuwe bevoegdheid.

Vlotter en beter advies
De aanvragen zouden niet alleen vlotter gaan verlopen, maar de stadsdiensten zullen ook beter advies kunnen geven voor de aanvraag effectief ingediend wordt. Zo kunnen projecten waarvan de levensvatbaarheid erg klein wordt geacht, op voorhand bijgestuurd worden zodat de indiener zijn tijd niet verdoet met het nutteloos wachten op administratieve goedkeuringen.

Brochure
De stad Antwerpen heeft de nieuwe indieningsprocedure en de voorwaarden voor bouwaanvragen in een gratis brochure gegoten die beschikbaar is voor iedereen die er in geïnteresseerd is. Professionelen krijgen meer uitleg op een infomoment in september. Tot dan geldt immers nog de huidige regeling voor bouwaanvragen met meer tussenstappen.

Bron: HLN.BE   (19 June 2008)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE