HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Tuesday 23 July 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiëring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoördinator
Verwarming
Vloer
Bouwers houden rekening met veranderende behoeften
 
 

Steeds meer mensen houden er bij het bouwen of verbouwen van hun huis rekening mee dat hun behoeften in de loop van de jaren kunnen veranderen. Dat blijkt uit een enquête die is opgenomen in het jaarverslag van Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf. Een meerderheid is zelfs bereid meer te investeren om de woning aan te passen aan 'levenslang wonen'.

Aanpassingen
"Levenslang wonen" betekent volgens Bouwunie dat de woning geschikt gemaakt wordt voor diverse gezinssituaties en woonbehoeften. Zo kan ze aangepast worden in de loop van de verschillende levensfases van de bewoners. Het moet daarbij niet per se gaan om dure en ingrijpende maatregelen als trapliften of speciale zitbaden, maar om praktische zaken als het vermijden van hoge drempels, het plaatsen van stopcontacten op handhoogte of nog, het voorzien van ruimte om eventueel steunbeugels te plaatsen.

Geld
"Investeren in levenslang wonen is investeren in je toekomst. Niet alleen voor het gemak, maar ook voor je portemonnee. Je kan in je eigen stekje blijven zonder aan comfort in te boeten. Hinderlijke en kostelijke investeringen achteraf worden vermeden. Je woning is bovendien geschikt voor en gegeerd door een heel breed koperspubliek", stelt Bouwunie.

Enquête
En de (ver)bouwers lijken dat ook te beseffen. Driekwart van de vijfhonderd geënquêteerden zegt in zijn bouwplannen rekening te houden met levenslang wonen. Zo zegt 86 procent voldoende elektriciteitspunten te voorzien en zorgt 62 procent voor multifunctionele ruimtes, die als nodig eenvoudig omgevormd kunnen worden. Bij de helft is de woning ook makkelijk uit te breiden. Volgens Bouwunie wordt minder gedacht aan maatregelen die rekening houden met de oude dag of een beperktere mobiliteit, zoals een rechte trap, brede deuren en sanitaire ruimtes die met een rolstoel bereikbaar zijn.

Sector
Belangrijk voor de bouwsector is dat bijna 80 procent bereid is meer te investeren om de woning aan te passen aan levenslang wonen. Bouwunie stelde ook een aantal aannemers vragen over het onderwerp. Daaruit blijkt dat 58 procent er regelmatig vragen over krijgt en dat 78 procent verwacht dat "levenslang wonen" in de toekomst aan belang zal toenemen.

Overheid
Bouwunie vraagt de overheid om een aantal hinderpalen voor de groei van levenslang wonen uit de weg te ruimen, onder meer door de diverse reglementeringen op elkaar af te stemmen. Zo steunt ze het voorstel om het inrichten van een wooneenheid voor bejaarden of hulpbehoevenden binnen een bestaande woning - het zogenaamde 'kangoeroewonen' - te vergemakkelijken. Bouwunie vraagt ook aandacht voor het voorzien van steunmaatregelen, voor het intomen van de bouwkost en voor de sensibilisering van (ver)bouwers en bouwprofessionals.

Bron: HLN.BE   (03 July 2008)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE