HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Saturday 24 August 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiƫring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoƶrdinator
Verwarming
Vloer
LDD wil zes procent btw voor zowel horeca als bouw
 
 

Lijst Dedecker wil dat de regering van de aanpassing van de Europese btw-richtlijn gebruik maakt om werk te maken van een permanente verlaging tot zes procent van de btw op alle bouwactiviteiten en de verkoop van woningen. LDD wijst er op dat de bouwsector als belangrijke pijler van de economie een nieuwe impuls nodig heeft. De sector beleeft immers moeilijke tijden: het aantal nieuwbouwvergunningen viel in 2007 met 10 procent terug.

EU
De Europese Commissie stelt voor om de btw-richtlijn te wijzigen zodat de lidstaten op permanente wijze een verlaagd btw-tarief van zes procent kunnen toepassen voor welbepaalde diensten en goederen in arbeidsintensieve sectoren. De wijzigingen aan de richtlijn moeten wel nog worden goedgekeurd worden door de lidstaten. Elk land kan daarna zelf beslissen om de verlaagde tarieven toe te passen. Daarom wil LDD nu een engagement van de regering om de verlaagde btw niet alleen in te voeren voor de horeca-sector, maar ook voor de bouwsector, zodra Europa dit toelaat.

Huidig tarief
Momenteel geldt voor de bouw van sociale woningen een tarief van zes procent, voor andere publieke sociale woningbouw een tarief van twaalf procent en voor renovatie werken aan woningen die ouder zijn dan vijf jaar een tarief van zes procent. Maar de Europese commissie stelt in de toekomst geen 'sociale' voorwaarden meer, waardoor het lager tarief voor de hele sector kan gelden, meent LDD.

Gronden
Volgens kamerlid Rob Van de Velde wordt tegelijk ook het probleem van de 21 procent btw die de regering wil heffen op gronden die samen met gebouwen worden verkocht, opgelost. "Op deze bouwgrond moet nu geen btw, maar 10 procent registratierecht betaald worden. Een algemene verlaging van het btw-tarief in de bouw tot 6 procent komt de consument eigenlijk dus veel beter uit: ze leidt automatisch tot een netto-reductie van de prijs, en maakt het verwerven of bouwen van een eigen woning makkelijker", luidt het nog.

Bron: HLN.BE   (11 July 2008)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE