HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Wednesday 22 May 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiëring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoördinator
Verwarming
Vloer
Eigen huis nog wél betaalbaar, maar op kleinere bouwgrond
 
 

Het verwerven van een eigen woning is sinds de Tweede Wereldoorlog steeds betaalbaar gebleven. De energiebesparing die nieuwe woningen kunnen opleveren, compenseert de hogere aflossing. Dat zegt althans de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) in reactie op "de bewering dat modale gezinnen zich geen woning meer kunnen veroorloven".

Energiezuiniger
Het zakenblad Trends/Tendance stelde gisteren bij de voorstelling van zijn jaarlijkse vastgoedgids onder meer dat het kopen van een huis nagenoeg onbetaalbaar is geworden voor een éénverdienersgezin. De bouwkosten zijn gestegen, zo geeft de VCB toe, maar de nieuwe woningen zijn energiezuiniger. "Op die manier wordt de hogere leninglast gecompenseerd door de lagere energiekost."

Kleinere bouwgrond
Er is slechts één voorwaarde, zegt de Confederatie. Om aan de hogere bouwgrondprijzen te ontkomen, moet er op een kleinere oppervlakte gebouwd worden. "Op die manier ligt de maandelijkse leninglast in 2008 slechts 33 euro hoger dan in 2002." Bovendien kan men door energiezuinig te bouwen, maandelijks 25 euro besparen op de energiefactuur. Slotsom van de VCB: "Op die manier houdt wie nu een woning bouwt, ongeveer evenveel over om te leven als in 2002."

Hogere leningen
De VCB raadt kandidaat-bouwers aan met hun bouwplannen door te gaan en zo energiezuinig mogelijk te bouwen. Aan de Vlaamse overheid vraagt zij hogere leningen voor energiezuinige woningen aan te moedigen door ze te verzekeren en "paniekmaatregelen" te vermijden.

Bron: HLN.BE   (04 September 2008)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE