HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Monday 17 June 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiƫring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoƶrdinator
Verwarming
Vloer
Bouwbarometer op laagste peil in vijf jaar
 
 

De algemene conjunctuurverzwakking laat zich nu ook in de bouwsector voelen. Het vertrouwen van de Vlaamse kmo-bouwbedrijven is op het laagste peil beland sinds eind 2003, zo blijkt uit de driemaandelijkse bouwbarometer van Bouwunie.

44 procent ontevreden
De index komt voor het derde kwartaal van 2008 uit op 100,1, na 100,8 in het tweede kwartaal. Daarmee komt de "gezonde ondergrens" van 100 indexpunten - dat is de score bij evenveel pessimisten als optimisten - gevaarlijk dichtbij. Een recordaantal van 44 procent van de aannemers is zeer ontevreden over de algemene economische situatie.

Minder werk, minder vertrouwen
De reden voor het verzwakte vertrouwen is voor de unie van het kmo-bouwbedrijf duidelijk. "Er is minder werk in het segment van de nieuwbouw, kleine zelfstandigen klagen over minder opdrachten (vooral in de schilderssector), de concurrentie verscherpt, de prijzen zijn minder winstgevend en de klanten betalen minder vlot." Een kwart van de bedrijven kampt met achterstallige betalingen.

Positieve geluiden
Toch zijn er ook nog altijd positieve geluiden in de sector. Zo is slechts 9 procent van de aannemers ontevreden over de eigen onderneming. Voorts doet de renovatiesector het nog goed. Vooral werkzaamheden die te maken hebben met investeringen in energiebesparing bezorgen de Vlaamse bouw-kmo's nog veel werk.

Evenveel personeel
Ook het personeelsbestand blijft op peil. Twaalf procent van de bouwbedrijven werkt nu met meer personeel dan enkele maanden geleden, 11 procent heeft minder werknemers. In de nabije toekomst wil 13 procent extra werkkrachten aannemen en 3 procent denkt met minder mensen te gaan werken.
Bouwunie peilt vier keer per jaar naar het sociaal-economische klimaat bij de Vlaamse bouw-kmo's. Er werden voor deze barometer tweehonderd kmo's of zelfstandigen bevraagd.

Bron: HLN.BE   (17 September 2008)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE