HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Monday 17 June 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiëring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoördinator
Verwarming
Vloer
Veiligheidscoördinator overbodig op particuliere werf
 
 

De veiligheidscoördinator is voor de particuliere bouwheer vooral iemand die hopen papier produceert en weinig meerwaarde biedt. Dit besluit Test-Aankoop uit een enquête die de verbruikersorganisatie in de periode mei-juli 2008 samen met het tijdschrift Beter Bouwen & Verbouwen uitvoerde.

Ongevallen voorkomen
Sinds acht jaar moet een particulier een veiligheidscoördinator inschakelen van zodra hij voor bouw- of verbouwingswerken een beroep doet op twee verschillende aannemers. De coördinator brengt in de planfase de veiligheidsrisico's in kaart en stelt richtlijnen op om ongevallen te voorkomen. Nadien ziet hij erop toe dat de werken veilig verlopen. Bij de voorlopige oplevering overhandigt hij een zogeheten postinterventiedossier aan de bouwheer.

Enquête
In de enquête zei 42 procent van de mensen die al ervaring met de veiligheidscoördinator hadden, dat ze het postinterventiedossier niet ontvangen hadden, aldus Test-Aankoop. Slechts 5 procent van de mensen met ervaring vond dat de aanwezigheid van de coördinator het verloop van de werken gunstig had beïnvloed. De helft wist niet of de coördinator de werf ooit had bezocht. Van alle ondervraagden dacht 69 procent ten onrechte dat een veiligheidscoördinator niet verplicht was voor een kleine verbouwing.

Overbodig
Bij grote, complexe projecten waar meerdere aannemers tegelijkertijd aan het werk zijn, is veiligheidscoördinatie absoluut nodig, maar op een particuliere werf is een coördinator overbodig, terwijl de consument er wel voor moet betalen, aldus Test-Aankoop. De organisatie vraagt dat de wet aangepast wordt en dat een vrijstelling wordt ingevoerd voor particuliere woningbouw als er geen verhoogde veiligheidsrisico's zijn.

Bron: HLN.BE   (19 February 2009)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE