HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Monday 17 June 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiƫring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoƶrdinator
Verwarming
Vloer
Huis blijft goede investering voor Belg
 
 

Vastgoed blijft in tijden van crisis een goede investering. Dat blijkt uit een online-enquête in opdracht van de Confederatie Bouw. Maar bijna drie op de vijf van de Belgische respondenten vrezen dat het onder meer moeilijker wordt om een lening te krijgen. De resultaten van de enquête werden bekendgemaakt in de aanloop naar de bouwbeurs Batibouw. Die gaat donderdag van start.

Eigen huis
Warm noch koud leek het resultaat van de ondervraging. "In deze onzekere tijden is de woningenbouw enerzijds geremd en anderzijds gestimuleerd", zei Robert de Mûelenaere, gedelegeerd van de Confederatie Bouw. Voor meer dan 90 procent van de respondenten is een eigen huis een wissel op de toekomst. Meer dan 60 procent van de eigenaars zegt nog steeds verbouwingsplannen te hebben voor de eigen woning. DrieĆ«nveertig procent van de huurders wil bouwen en iets meer dan 30 procent van de huurders wil kopen en renoveren.

Optimisme aangetast
Maar de crisis tast wel het optimisme aan. Bijna de helft van de eigenaars (48 procent) weet dat door de crisis de waarde van zijn woning daalt. Bijna 60 procent vreest verslechterende randvoorwaarden, onder meer voor een lening bij de bank of op het vlak van werkgelegenheid. Maar net de helft van de respondenten vindt wel dat het nog steeds een goed moment is om te bouwen of te kopen. Voor meer dan de helft is dat omdat een eigendom een garantie biedt voor de toekomst. Een derde denkt dat omdat ze dalende rentes verwachten, 45 procent omdat ze dalende prijzen verwachten.

Lening
"Vastgoed is sterker met de crisis. Het wordt gezien als een vaste waarde, een wissel op de toekomst. Ook al denken respondenten projecten uit te stellen", aldus de Mûelenaere. Daarmee verwees hij ook naar een ander aspect van de studie. Twintig procent van de bevraagde huurders geeft immers aan dat ze het mogelijk achten dat een lening voor een woning geweigerd wordt. Bij de eigenaars vreest ongeveer 10 procent een weigering van een lening. Iets meer dan de helft van de bevraagden zegt dat als een lening wordt geweigerd, ze hun bouwproject zullen bijsturen of dat ze zullen uitkijken naar iets goedkopers. Net geen 35 procent zal het project in dat geval uitstellen, ongeveer 12 project zou hun bouw- of verbouwingsproject stopzetten.

De Mûelenaere zei nog dat de Belgische vastgoedmarkt "geen overcapaciteit kent". "De prijzen bij ons zijn in vergelijking met Europa redelijk." De Belg lust tot slot het best een vrijstaande woning. Net niet de helft van de eigenaars woont in een viergevelwoning en 60 procent van de huurders zou zo'n huis kopen.

Bron: HLN.BE   (24 February 2009)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE