HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Tuesday 23 July 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiƫring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoƶrdinator
Verwarming
Vloer
Nieuwe verzekering gewaarborgd wonen vanaf 1 april
 
 

De Vlaamse overheid start op 1 april 2009 opnieuw met een gratis verzekering gewaarborgd wonen via verzekeraar Ethias. Die verzekering voorziet in een dekking voor wie zijn hypothecaire lening niet meer kan afbetalen wegens onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

In de nieuwe formule valt het inkomensplafond weg en wordt tegelijk een activeringsluik ingebouwd. Minister van Wonen Marino Keulen rekent op zo'n 7.500 polissen per jaar.

Aangescherpte voorwaarden

De vorige verzekering gewaarborgd wonen liep in de zomer van 2008 af. Omdat verzekeraar Ethias 9 miljoen euro vroeg voor een nieuw contract - dubbel zoveel als de Vlaamse regering had begroot - viel de verzekering stil. Na een nieuwe aanbesteding sleepte Ethias, de enige verzekeraar die een offerte indiende, alsnog het contract in de wacht, maar dan voor 6,5 miljoen euro per jaar. Die lagere prijs heeft vooral te maken met een reeks aangescherpte voorwaarden waardoor minder mensen in aanmerking zullen komen voor een tussenkomst.

De nieuwe verzekering gewaarborgd wonen is gratis en geldt voor alle bouwers, kopers en verbouwers die onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt worden. De tegemoetkoming loopt gedurende maximaal 3 jaar en bedraagt maximaal 500 euro per maand. Dat maximumbedrag zakt zelfs tot 300 euro in het derde jaar. Die maatregelen zijn volgens minister Keulen bedoeld om het mogelijke "hangmateffect" van de verzekering te ontmoedigen.

Inkomensgrens valt weg
Bovendien wordt er een activeringsluik aan de nieuwe formule gekoppeld. Zo voorziet de VDAB al na twee maanden met een aparte trajectbegeleiding om de werkloze opnieuw aan een job te helpen.
Nieuw is ook dat de inkomensgrens wegvalt. Ook hogere inkomens (35.000 euro voor alleenstaanden, 50.000 euro voor een koppel) kunnen voortaan gebruik maken van de verzekering, op voorwaarde dat hun nieuwe woning voldoet aan bepaalde energienormen (E70). De verzekering is ook deels retroactief.

Zo mag de eerste kapitaalsopname van de lening dateren van 1 april 2008. Aanvragen voor de nieuwe formule kunnen ingediend worden vanaf 1 april 2009. Vanaf begin maart moet meer informatie terug te vinden zijn op de website www.verzekeringgewaarborgdwonen.be.

7.500 polissen per jaar

Minister Keulen rekent op zo'n 7.500 polissen per jaar. In de vorige formule ging het om 4.200 polissen per jaar. Het beperkte succes van de vorige formule had volgens minister Keulen onder meer te maken met het feit dat de banken niet altijd even happig waren om de verzekering van 'concurrent' Ethias aan te bieden. "Door het feit dat wij nu die administratie gaan doen, valt die concurrentie een deel weg", meent minister Keulen. Hij benadrukt ook dat de verzekering een belangrijk instrument is in economisch onzekere tijden en ook perfect past binnen het overheidsbeleid dat eigendomsverwerving stimuleert.
Een uitbreiding van de verzekering gewaarborgd wonen naar de huurmarkt, iets waar de sp.a op aandringt, komt er niet. Volgens minister Keulen is die uitbreiding niet alleen "onbetaalbaar", maar ook in de praktijk bijna niet te realiseren gezien de "mobiliteit" op de huurmarkt.

Bron: HLN.BE   (23 February 2009)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE