HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Wednesday 22 May 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiëring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoördinator
Verwarming
Vloer
Wachtlijst tot 2010 voor opleiding energiedeskundige
 
 

De opleidingen tot energiedeskundige barsten uit hun voegen. Sommige opleidingscentra hanteren een wachtlijst tot in 2010, zo schrijft De Streekkrant op basis van een rondvraag bij Syntra Vlaanderen en Artesis Hogeschool Antwerpen. Het succes van de opleiding heeft alles te maken met het verplichte energieprestatiecertificaat dat verkopers en verhuurders tegenwoordig moeten kunnen voorleggen.

EPC
Mensen die hun huis of appartement verhuren, zijn sinds 1 januari 2009 verplicht een energieprestatiecertificaat voor te leggen. Voor de verkoop geldt deze verplichting al twee maanden langer. Het certificaat moet afgeleverd worden door een energieconsulent. Dit systeem, dat op poten werd gezet door minister van Energie Hilde Crevits, moet verkopers en verhuurders stimuleren om hun woning te isoleren en energiezuinig te verwarmen.

Maar het certificaat heeft nog een ander effect. De opleidingen energieconsulent - aangeboden door Syntra Vlaanderen, door Artesis Hogeschool Antwerpen en door de KaHo Sint-Lieven in Aalst - trekken namelijk veel meer potentiële energiedeskundigen aan dan nodig is. Bij Syntra Mechelen en Turnhout staat de kandidaat-cursist op een wachtlijst tot het voorjaar van 2010. Bij Syntra Aalst, dat het aantal cursussen verhoogd heeft naar drie per week, kan de kandidaat iets sneller aan de slag. Ook bij Artesis Hogeschool Antwerpen is de wachtlijst lang, tot 2010.

Vooropleiding
Het succes van de opleiding heeft onder meer te maken met het feit er bij Syntra Vlaanderen geen vooropleiding nodig is. Bij de Artesis Hogeschool Antwerpen is wel een vooropleiding in de bouwsector (bvb. als architect of ingenieur) nodig om het diploma energiedeskundige te behalen. Volgens Hilde Crevits leidt dat onderscheid overigens niet tot een kwaliteitsverschil. "Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft een aantal kwaliteitscriteria vastgelegd, die continu gecontroleerd worden, zowel bij Syntra als bij de hogescholen", weet de minister.

Bron: HLN.BE   (25 February 2009)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE