HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Tuesday 23 July 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiëring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoördinator
Verwarming
Vloer
Nieuwe bouwkavels enkel voor locals in 67 dorpen
 
 

In 67 Vlaamse dorpen en steden wordt het wet dat nieuwe bouwkavels enkel toegewezen worden aan kopers die een nauwe band hebben met de streek. Eén op de drie Vlamingen woont in zo'n gemeente, schrijft Het Nieuwsblad op zondag.

Het Vlaams parlement keurde vorige woensdag het nieuwe grond- en pandendecreet goed van minister Dirk Van Mechelen (Open Vld). Onderdeel daarvan is de nieuwe regel over betaalbaar wonen in eigen streek. Het principe werd vier jaar geleden voorgesteld door volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA) en het werd vorig jaar, toen het kartel met CD&V nog bestond, overgenomen door de Vlaamse regering. Het nieuwe decreet wordt wet vanaf september.

Eigen mensen eerst
Om de drie jaar gaat de Vlaamse overheid een lijst opstellen van gemeenten waar de regel van eigen-mensen-eerst van toepassing is. Het gaat om gemeenten en steden waar de grondprijzen exploderen door forse inwijking van buiten de streek.

Demesmaeker vroeg de eerste, pas opgestelde lijst op bij minister Van Mechelen. Hij stelt tot zijn grote tevredenheid vast dat de lijst uitgebreid is - 67 van de 308 Vlaamse gemeenten - en dat een derde (31 procent) van de Vlamingen daar woont. Ruim de helft van Vlaams-Brabant woont in zo'n gemeente. Maar ook de omgeving van Antwerpen, Gent en Leuven plus de Vlaamse kust en de grens met Nederland worden door het nieuwe decreet beschermd.

Bron: HLN.BE   (22 March 2009)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE