HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Tuesday 18 June 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiƫring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoƶrdinator
Verwarming
Vloer
Meer kans op autisme door vinylvloer
 
 

Een vinylvloer in de kinderkamer is geen goed idee. Zweedse wetenschappers waarschuwen dat de kans op autisme toeneemt door de verwerkte chemische stoffen.

Onderzoek
Een onderzoeksteam van de Zweedse universiteit volgde bijna 5.000 kleintjes. De woonomstandigheden, de ventilatie en de vloerbekleding werden daarbij bekeken. 72 kinderen, waarbij vooral jongens, hadden autisme.

Ftalaten
Opmerkelijk is dat de kinderen bij wie een vinylvloer op de kamer lag, twee keer vaker deze stoornis ontwikkelden. Bij een houten of linoleumvloer was dat minder het geval. Oorzaak zouden de 'ftalaten' zijn, chemische stoffen die in de vinyl worden gebruikt om de pvc zachter en flexibeler te maken.

Genetisch

Vlaamse autisme-experts maken zich in 'het Laatste Nieuws' nog geen zorgen. Autisme is grotendeels genetisch bepaald, dat blijkt uit vele onderzoeken. Toch sluiten de ervaringsdeskundigen de omgevingsfactoren niet geheel uit, alleen is nog geen overtuigend bewijs gevonden. Voorlopig zien zij dan ook geen reden om aan de alarmbel te trekken.

Hormonale stoornissen
Milieuorganisatie Greenpeace doet dat wel en hoopt dat deze stoffen zo snel mogelijk verboden worden. Volgens hen leiden deze stoffen tot hormonale stoornissen. Het Europese controleorgaan voor chemische stoffen onderzoekt momenteel of de wetgeving moet aangepast worden.

Bron: HLN.BE   (03 April 2009)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE