Wie een veranda, garage of duiventil wil plaatsen, moet daarvoor vanaf 1 september 2009 geen vergunning meer aanvragen. Een simpele melding aan het college van burgemeesters en schepenen zal dan volstaan. Dat staat in het uitvoeringsbesluit over de meldingsplicht dat de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd. Het besluit is een onderdeel van het decreet Ruimtelijke Ordening dat het Vlaams Parlement recent goedkeurde.
Momenteel bestaan er in de regelgeving twee categorieën: vrijgestelde werken en vergunningsplichtige werken. Met de 'meldingsplicht' wordt een nieuwe categorie ingevoerd. Bedoeling is om de administratieve last bij het oprichten van bepaalde bouwwerken te verlichten. De burger zal voor bepaalde bouwwerken gewoon een melding moeten doen bij de gemeente. Krijgt de burger binnen de 20 dagen geen nieuws van eventueel verzet van het schepencollege, dan kan hij starten met de werken.
De meldingsplicht zal gelden voor allerlei soorten bouwwerken, gaande van serres tot carports of tuinhuisjes, tot een maximale oppervlakte van 50 vierkante meter. De bouwwerken mogen ook niet hoger zijn dan 3,5 meter en moeten op minstens 3 meter verwijderd blijven van de perceelgrens. Ook voor nieuwe woningen in nieuwe verkavelingen zal een meldingsplicht in de toekomst volstaan, op voorwaarde dat er duidelijke verkavelingsvoorschriften zijn. Minister Van Mechelen rekent erop dat 15 procent van de vandaag verguningsplichtige werken onder de meldingsplicht zullen vallen. |