HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Thursday 18 July 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiƫring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoƶrdinator
Verwarming
Vloer
Banken verdienen nu meer op hypotheken dan voor crisis
 
 

De banken profiteren van de crisis. De tarieven van allerlei leningen bij banken zijn namelijk minder snel gedaald dan de marktrente, omdat banken hun winstmarges verhogen. Daardoor is het niet interessant om woonkredieten te herfinancieren.

Winstmarge verhoogd

Met een korte rente van 1,4 procent zou het mogelijk moeten zijn om een woonkrediet met jaarlijks aanpasbaar tarief tegen 2 procent te kunnen afsluiten, maar dat is niet zo. "In de praktijk betaal je 3 procent", zegt John Romain, de algemeen directeur van de Immotheker. "Dat komt doordat banken hun winstmarge aanzienlijk verhoogd hebben."

Autokredieten amper gedaald

Waar bij woonkredieten de tarieven al bij al gedaald zijn, zij het minder dan verwacht kon worden, zijn de tarieven van bijvoorbeeld verbouwingskredieten, autokredieten en kredieten voor de aankoop van motorhomes nauwelijks of niet gedaald. Soms zijn ze zelfs gestegen. Leasingmaatschappijen bijvoorbeeld hebben hun tarieven verhoogd vanwege hogere rentetarieven, naast lagere restwaardes. De kredietmakelaar Alphaline maakte dan weer enkele dagen geleden bekend dat krediet voor autofinanciering duurder werd (4,99 procent werd 5,50 procent).

ECB wel flink gezakt

De inertie bij de ontleningstarieven is opvallend, schrijven de Corelio-kranten. De rente die de Europese Centrale Bank aanrekent, is immers gezakt van 4 procent tijdens het grootste deel van 2008 naar inmiddels 1,25 procent. De korte marktrente is van een piek in augustus van 5,4 procent gezakt naar 1,43 procent gisteren. De lange rente heeft dan weer een grilliger verloop. In juli vorig jaar piekte ze nog op 5,01 procent, terwijl ze gisteren afklokte op 4,01 procent, maar in december bijvoorbeeld nog lager noteerde (3,7 procent).

Bron: HLN.BE   (10 April 2009)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE