HomeHome   Nieuws   Vakmensen   Jobs   Links  
Mijn account   Help   Adverteren   Contact   Ervaringen  
Wednesday 22 May 2019

Zoekertjes
  Afbraak
Algemene werken
Architect
Badkamer & Toilet
Beveiliging
Bouwexpert
Bouwmaterialen
Containerverhuur
Dakwerken
Domotica
Duurzame energie
Elektriciteit
EPC - EPB
Financiëring
Gevel
Grondwerken & beton
Inrichting
Isolatie & ventilatie
Keuken
Loodgieter, Sanitair
Muren & Plafonds
Poorten & omheining
Restauratie
Ruwbouw
Schilderwerken
Schrijnwerk
SOD
Tuin
Veiligheidscoördinator
Verwarming
Vloer
Global warming bestrijden: verf uw dak wit
 
 

De beste ideëen zijn vaak de eenvoudigste. Of wat dacht u van volgende methode om de globale opwarming tegen te gaan: verf uw dak wit en leg uw wegen aan in koude kleuren. Het idee is afkomstig van niemand minder dan Steven Chu, de Nobelprijswinnaar in de fysica die het tot minister van Energie in de regering-Obama heeft geschopt. Chu lanceerde het voorstel dinsdag op de eerste dag van een driedaags symposium in het Saint James Palace in Londen over de opwarming van het klimaat.

Koude kleuren
Achterliggende gedachte van het voorstel, de wereldbevolking met een verfborstel het dak op te jagen: wit en andere 'koude' kleuren reflecteren meer het zonnelicht en de warmte. Met platte, witte daken blijven de gebouwen koeler, waardoor bespaard kan worden op airconditioning (en elektriciteitsverbruik). Samen met wegen in koele kleuren zou dit initiatief volgens Chu hetzelfde energiebesparende effect hebben als het -volstrekt irreële- elf jaar lang stilleggen van alle globale autoverkeer.

Geen broeikaseffect
Doordat het zonnelicht in een witte of alleszins lichtgekleurde toekomst van het oppervlak wordt weggereflecteerd, gaat veel van dat zonnelicht via de atmosfeer terug de ruimte in - in tegenstelling tot de infrarode straling die vanop het opgewarmde oppervlak van de aarde wordt uitgestoten en die door de broeikasgassen wordt tegengehouden en aldus het broeikaseffect veroorzaakt. Ergo, aldus Chu, "als het zonnelicht neerkomt en weer naar boven gaat, is er geen broeikaseffect".

Volgens de nobelprijswinnnar is er evenwel geen enkele technologische wonderremedie om de globale opwarming te bestrijden, en dus wordt iedereen geacht om zijn best te doen.

Bron: HLN.BE   (27 May 2009)
Ga Terug

 

Mobile Version   Links   Adverteren   Voorwaarden  


©2008 - 2016 Alle rechten voorbehouden
Development by ELMORE